I vilken mat finns vitamin B6?
Goda källor till vitamin B6 är öljäst, fet fisk som lax, tonfisk, sardiner och sill. Valnötter, vetegroddar, lever, spannmål och fullkornsprodukter är andra bra källor till vitamin B6. Generellt är frukt och grönsaker inte de bästa källorna till vitamin B6 men det finns undantag som linser, squash och bananer.
Varför är vitamin B6 i mat viktigt?
Vitamin B6 är ett av de 8 vattenlösliga B-vitaminerna. Att det är vattenlösligt innebär att de inte lagras i kroppen utan utsöndras från kroppen genom urinen. Eftersom vitamin B6 inte lagras i kroppen är det viktigt att regelbundet få i sig detta vitamin genom en hälsosam och varierad kost. Vitamin B6 har precis som de andra vitaminerna flera viktiga egenskaper, bland annat bidrar vitaminet till normal energiomsättning. Läs också: Vad bidrar de olika B-vitaminerna till?
Alternativa källor till vitamin B6 i mat
Enligt Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) är det rekommenderade dagliga intaget (RI) av vitamin B6:
Barn 1–3 år: 0,6 mg
Barn 4–6 år: 0,7 mg
Barn 7–10 år: 1,0 mg
Flickor 11–14 år: 1,3 mg
Flickor 15–17 år: 1,5 mg
Kvinnor 18–70 år: 1,6 mg
Kvinnor över 70 år: 1,6 mg
Gravida: 1,9 mg
Ammande: 1,7 mg
Pojkar 11–14 år: 1,5 mg
Pojkar 15–17 år: 1,8 mg
Män från 18 år: 1,8 mg
Källa: NNR 2023 (Nordiska näringsrekommendationer 2023)
Med en varierad och hälsosam kost får man tillräckliga mängder vitamin B6. Om du fortfarande är osäker på om du får i dig det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6, kan du överväga ett kosttillskott som innehåller vitamin B6. Active Care erbjuder kosttillskott med vitamin B som kan bidra till att täcka det dagliga behovet.