Barn och spädbarn behöver relativt sett mer järn än vuxna eftersom att de växer. Kvinnor har ett ökat behov av järn under en graviditet eftersom fostret då behöver järn från mamman. Även under åren med menstruation har kvinnor ett ökat järnbehov.
Vi får i oss två typer av järn från kosten: hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn finns i kött, blod och inälvsmat (till exempel leverpastej), och denna typ av järn tas enklare upp i kroppen än icke-hemjärn. Icke-hemjärn får vi från vegetabiliska livsmedel som korn och gröna bladgrönsaker (till exempel spenat). I Norden är spannmålsprodukter fortfarande en större källa till järn än vad animaliska produkter är. För att öka upptagningen av järn från kosten kan man äta livsmedel som är rika på vitamin C, så som grönsaker, frukt, bär och juice. Detta eftersom att vitamin C ökar upptagningen av järn.
Järn bidrar till:
- Normal kognitiv funktion
- Normal energiomsättning
- Normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin
- Normal syretransport i kroppen
- Immunsystemets normala funktion
- Att minska trötthet och utmattning
- Järn har en roll i celldelningssystemet
- Normal kognitiv utveckling hos barn
- Vitamin C ökar järnupptaget