Brist på folsyra är viktigt att undvika vid graviditet. Folsyra, som är en form av vitamin B9, spelar en viktig roll under graviditetens tidiga utveckling. Kroppen behöver tillräckliga nivåer av folat för att fostrets celler ska kunna växa och utvecklas normalt.
Intag av extra folsyra ökar moderns folatstatus. Låg folatstatus hos modern är en riskfaktor för utveckling av neuralrörsdefekter hos fostret. Den gynnsamma effekten uppnås för kvinnor i fertil ålder med ett dagligt tillskott av 400 µg folsyra minst en månad före och upp till tre månader efter befruktningen.
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Om du planerar att bli gravid rekommenderar Livsmedelsverket ett dagligt intag på 400 mikrogram.
Varför är folsyra viktigt?
Folsyra (folat) bidrar till bildandet av blodet som bär syre och näringsämnen till kroppens celler och organ samt bidrar också till en normal celldelning och till ett normalt fungerande immunsystem.
Hur får man i sig folsyra?
En hälsosam och varierad diet täcker vanligen behovet av folsyra som finns bland annat i följande livsmedel:
- Bönor
- Kornprodukter
- Lever
- Spenat
- Sparris
- Broccoli
- Mjölk
Läs också: Folsyra och folat i mat