I vilken mat finns magnesium?
Magnesium finns i en mängd olika livsmedel och därför kan en hälsosam och varierad kost vara tillräcklig för att täcka det dagliga behovet av magnesium. Källor till magnesium är gröna bladgrönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter vilket är hälsosam mat som du kan äta med gott samvete. Koncentrationen av magnesium är faktiskt också hög i mörk choklad och nötter. Det innebär att du även kan njuta av dessa livsmedel med lite godare samvete. Faktum är att kaffe står för 10 % av magnesiumintaget i de nordiska länderna.
Varför är magnesium viktigt?
Många känner till att magnesium kan minska trötthet och utmattning. Många fysiskt aktiva människor är angelägna om att få i sig magnesium både från maten och från kosttillskott. Läs också: Sport och vitaminer
Dessutom bidrar magnesium till en normal muskelfunktion och en normal skelettfunktion. Läs också: Vad bidrar Magnesium till?
Alternativa källor till magnesium
Enligt Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) är det tillräckliga dagliga intaget (AI) av magnesium:
Barn 1–3 år: 170 mg
Barn 4–10 år: 230 mg
Flickor 11–17 år: 250 mg
Kvinnor 18 år och äldre: 300 mg
Gravida: 300 mg
Ammande: 300 mg
Pojkar 11–17 år: 300 mg
Män 18 år och äldre: 350 mg
Källa; NNR 2023 (Nordiska näringsrekommendationer 2023).
Detta är överkomliga nivåer att få i sig igenom kosten men många människor föredrar att ta kosttillskott med magnesium.
Om man har svårt att säkerställa ett tillräckligt intag av magnesium kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Active Care erbjuder magnesiumtillskott som kan hjälpa till att täcka de dagliga behoven.