Solljus ger D-vitamin
D-vitamin bildas genom solstrålar på huden och vi får även D-vitamin från kosten. Ungefär 50% av D-vitaminet fås via kosten vilket är allt för lite. Vi bör därför vistas i solen och, vid behov, använda kosttillskott för att få tillräckligt med vitamin D. Solskensvitaminet, som ibland D-vitamin kallas, hjälper kroppen att ta upp mineralerna kalcium och fosfor och är viktigt för skelettet hos barn och vuxna.
Till skillnad från de flesta andra vitaminer kan kroppen själv producera vitamin D när huden exponeras för solljus. Även om det är viktigt med en hälsosam och varierad diet är det också viktigt att du kommer ut i den friska luften så att din hud exponeras för solljus. På sommaren i nordliga länder kan du få tillräckligt med solljus på huden men på vintern är solljuset för svagt för att vi ska få i oss tillräckliga mängder. Det kan därför vara bra att ta kosttillskott med D-vitamin.
Hur ökar du intaget av D-vitamin?
För att få tillräckligt D-vitamin förutom att exponera huden för solljus, är det viktigt att få med livsmedel som innehåller vitamin D i kosten. Det finns få livsmedel som är bra källor till vitamin D. De bästa källorna är fet fisk som sardiner, sill, lax och makrill. Ägg, kött, berikad mjölk och yoghurt är också bra källor men de har ofta lägre mängder av vitaminet än de feta fiskarna från havet.
Vissa personer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D via kosten eller solen, till exempel personer med annan matkultur, de som bär täckande kläder och gravida kvinnor. Det rekommenderade dagliga intaget i Norden är 10 µg för barn och vuxna upp till 75 år och 20 µg för personer över 75 år. Om kosten täcker behovet behövs inget tillskott, men vid lågt intag kan ett kosttillskott vara ett praktiskt sätt att komplettera intaget.
D-vitamin och graviditet
För gravida kan dock behovet finnas vilket kan diskuteras med mödravårdscentral. Om du inte får så mycket solljus eller har få eller inga källor till D-vitamin i din kost kan ett dagligt tillskott av D-vitamin vara nödvändigt. Här ser du också en översikt över de livsmedel du kan äta för att få i dig D-vitamin:
- Lax
- Sill
- Smör
- Mjölk
- Äggulor
- Lever
Läs också: Vitamin D i mat